Meer vrouwen aan de top vraagt moed
“In de boardroom moet men anders willen kijken naar potentiële kandidaten.”
Afgelopen maanden bleek dat de wet die moet zorgen voor meer vrouwen in de top van bedrijven, jammerlijk heeft gefaald. Wat rest is de vraag naar wat wel werkt. Volgens Nassau Group biedt een andere manier van kijken naar diversiteitsvraagstukken de oplossing. Managing Director Remy Rodenhuis: “Dat er niet genoeg vrouwen zouden zijn voor topposities is onzin.”
Een op de tien strategische posities van bedrijven en andere organisaties in Nederland wordt ingenomen door een vrouw. In de meeste andere landen zijn vrouwen beter vertegenwoordigd. Niet alleen de Scandinavische landen, waar traditiegetrouw meer vrouwen de top bevolken; ook in een land als Engeland zijn vrouwen beter vertegenwoordigd in de top van organisaties.
Klik hier voor het volledige rapport ‘Jobs For The Boys?’.
Afgelopen najaar hield Nassau Group samen met Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis, een rondetafelgesprek over dit onderwerp. Hoewel diversiteit op de agenda van de boardroom van de aanwezige, veelal technische, bedrijven staat, blijkt gezien het falen van de wet dat niet overal gemeengoed.
Moed nodig
Het old boys network wordt vaak als reden aangevoerd voor het falende diversiteitbeleid, maar ook zou er niet genoeg vrouwelijk potentieel zijn. Nassau Group, vaak ingeschakeld bij diversiteitsvraagstukken, weet dat bedrijven die actiever willen sturen op het aannemen van vrouwelijk potentieel, anders moeten willen kijken. Daar is moed voor nodig, zegt Marjon Margés, Executive Partner bij Nassau Group. “Bijvoorbeeld om te willen kijken naar het ontwikkelpotentieel van kandidaten voor een bepaalde functie.”
Ontwikkelpotentieel
Nassau Group wordt ingeschakeld bij allerhande vraagstukken, zoals het adviseren van de boardroom bij het invullen van strategische posities en het afnemen van assessments voor hun klanten. Margés: “We kunnen ons richten op wat een kandidaat aan beperkingen heeft, maar we adviseren juist te kijken naar wat ontwikkeld kan worden. Dat biedt in diversiteitsvraagstukken veel mogelijkheden. Wij hebben zo al verschillende succesvolle trajecten afgerond. Er is ook in Nederland genoeg vrouwelijk talent te vinden.”
Klik hier voor een uitgebreide samenvatting van het Rondetafelgesprek.